Een beetje toezicht bestaat niet !

Reserveer 28 september in uw agenda. Sinds de invoering van de Governance Code Cultuur in 2013 wordt duidelijk dat in de culturele sector het besturen van en toezichthouden op de bedrijfsvoering geen sinecure is. Een aantal zaken heeft de publiciteit gehaald. Bij het Scheepvaartmuseum was er ‘gerommel en gedoe’ tussen de directeur/bestuurder en de Raad van Toezicht. Beide moesten bakzeil halen. De Raad van Toezicht van het Spoorwegmuseum zag zich genoodzaakt om de directeur/bestuur onmiddellijk op non-actief te zetten.

Eerder was er bij Stichting Texels Museum sprake van dat de reeds 12 jaar gepensioneerde voorzitter van de Raad van Toezicht zichzelf tegelijkertijd ook directeur/bestuurder maakte en daaraan een riant salaris overhield. De toezichthouder hield ineens toezicht op zichzelf. De eigen statuten lieten dit niet toe. Daarom werden de statuten aangepast om dit wel mogelijk te maken. Het Nijmeegse Valkhof museum kwam recent in problemen. Een mix van gebeurtenissen zorgde ervoor dat zowel de directeur/bestuurder als de voltallige Raad van Toezicht het veld hebben moeten ruimen.

Terecht dat de Museum Vereniging, de Raad voor Cultuur, het keurmerk CbF en ANBI veel aandacht besteden aan de juiste governance in de culturele sector. In de weerbarstige praktijk blijkt dat er nog nog een wereld is te winnen. Cultuur + Ondernemen organiseert nu op 28 september 2017 een bijeenkomst onder de prikkelende titel‘Een beetje toezicht bestaat niet!’ . Natuurlijk is NEXTFACTOR bij dit event aanwezig. Graag ontmoet ik u bij deze bijeenkomst. Komt u ook ? U kunt zich inschrijven door op de uitnodiging van Cultuur+Ondernemen te klikken.